Zrównoważony rozwój
Pochodzenie ma znaczenie
Wybieramy wyłącznie certyfikowanych dostawców, którzy podzielają naszą troskę o morskie ekosystemy. Współpraca z partnerami stosującymi zrównoważone metody połowów to nasz wkład w ochronę bioróżnorodności mórz i oceanów.
Odpowiedzialna hodowla. Bez antybiotyków
Nasi dostawcy pozwalają rybom dojrzewać zgodnie z ich naturalnym cyklem życia.
Ikra i mleko są pozyskiwane od dorosłych łososi wiosną i jesienią. Inkubacja zapłodnionej ikry trwa około 80 dni, po czym narybek trafia na kolejne 4-6 tygodni do większych zbiorników.
Młode łososie trafiają do słonej wody osiągając wagę 60-100 g. Tam rosną do 4-6 kg. Okres hodowli w słonej wodzie trwa od 14 do 22 miesięcy
Proekologicznie.
Każdego dnia
ESG
Environmental, Social and Governance to zobowiązanie do prowadzenia biznesu w harmonii ze środowiskiem, z korzyścią dla społeczeństwa i zgodnie z zasadami etycznego zarządzania.
Zrównoważone połowy
Angażujemy się w ochronę bioróżnorodności morskiej współpracując z dostawcami certyfikowanymi przez MSC i ASC.
Efektywność energetyczna
Wdrażamy technologie obniżające zużycie energii i inwestujemy w energię odnawialną.
Redukcja emisji CO2
Standardy
etyczne
Minimalizacja zużycia zasobów
Przechodzimy na rozwiązania cyfrowe, redukujemy odpady i poszukujemy zrównoważonych opakowań.
Minimalizacja
odpadów
Odpady powstające w procesie produkcji przetwarzamy na mączkę rybną, która jest wykorzystywana przez specjalistyczne firmy.
Program “Zero Waste”
Współpracujemy z uniwersytetami i polskim rządem w ambitnym projekcie mającym na celu redukcję marnowania żywności.
Nasz cel to Zero Emisji w naszych fabrykach!
- Poddajemy recyklingowi 100% naszych odpadów produkcyjnych i produktów ubocznych.
- Każda z naszych fabryk posiada własną oczyszczalnię ścieków.
- Nasze instalacje zużywają mniej wody i energii elektrycznej.
- Rozwijamy program pozyskiwania energii ze źródeł odnawialnych.
Bezpieczeństwo
potwierdzone w laboratorium
Każda partia naszych produktów przechodzi badania mikrobiologiczne, w tym testy na obecność Listeria monocytogenes, weryfikowane przez akredytowane laboratoria zewnętrzne.
Świeżość gwarantowana strategiczną lokalizacją
Dzięki lokalizacji w północnej Polsce, ryby z norweskich połowów docierają do nas w 72 godziny. To pozwala nam zachować świeżość niezbędną dla produkcji na wysokim poziomie.