Sałatka z łososia i buraka
Składniki
- Sok z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 200g łososia wędzonego na zimno
- 0,5 fenkułu
- 1 burak
- 2 pomarańcze
- 40 g orzechów laskowych
- 80 g sera pleśniowego
- 250 g szpinaku
- Ocet balsamiczny
Przygotowanie
- Upiecz buraka w 200 °c przez 40 minut (do miękkości).
- Pokrój fenkuła I buraka w cienkie plastry, pomarańcze obierz I pokrój w kostkę.
- Plastry łososia pokrój w cienkie paski.Ser rozdrobnij I upraż orzechu na patelni.
- W misce wymieszaj ocet balsamiczny, oliwę I sok z cytryny.
- Dobrze wymieszaj ze sobą pokrojonego buraka, łososia, fenkuła, szpinak I pomarańcze. Posyp gotowa sałatkę z orzechami I serem pleśniowym.