Sałatka z łososia i buraka

Składniki

  • Sok z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 200g łososia wędzonego na zimno
  • 0,5 fenkułu
  • 1 burak
  • 2 pomarańcze
  • 40 g orzechów laskowych
  • 80 g sera pleśniowego
  • 250 g szpinaku
  • Ocet balsamiczny

Przygotowanie

  1. Upiecz buraka w 200 °c przez 40 minut (do miękkości).
  2. Pokrój fenkuła I buraka w cienkie plastry, pomarańcze obierz I pokrój w kostkę.
  3. Plastry łososia pokrój w cienkie paski.Ser rozdrobnij I upraż orzechu na patelni.
  4. W misce wymieszaj ocet balsamiczny, oliwę I sok z cytryny.
  5. Dobrze wymieszaj ze sobą pokrojonego buraka, łososia, fenkuła, szpinak I pomarańcze. Posyp gotowa sałatkę z orzechami I serem pleśniowym.