Kokosowy łosoś

  • Liczba porcji: 4
  • Poziom trudności: łatwy
  • Czas przygotowania: 20 minut

Składniki

  • 4 kawałki łososia
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ małej cebuli
  • Imbir ok. 2cm
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • Oliwa
  • Sól i pieprz

Kluczowy składnik

Sekret doskonałego smaku tkwi w tej rybie.



Łosoś hodowlany atlantycki

Przygotowanie

Rozgrzanie 1 łyżeczki oliwy w rondelku na średnim ogniu, smażenie przez 3 minuty czosnku. Posiekanie cebuli i starcie imbiru, które razem z chilli smażymy aż do zmięknięcia. Dodanie mleka kokosowego i gotowanie na średnim ogniu do zgęstnienia przez ok.10 minut.

Rozgrzanie dużej żeliwnej patelni, doprawienie łososia solą i pieprzem, skropienie patelni oliwą z oliwek, obsmażanie łososia po 4 minuty z każdej strony.

Podanie łososia z ciepłym pikantnym sosem z mleka kokosowego, posypanie chilli i kolendrą.

Poznaj więcej inspiracji

Przykładowy przepis