Składniki

  • 4 kawałki łososia 
  • 2 ząbki czosnku 
  • ½ małej cebuli 
  • Imbir ok. 2cm 
  • 1 łyżeczka płatków chilli 
  • 1 puszka mleka kokosowego 
  • 2 łyżki posiekanej kolendry 
  • Oliwa 
  • Sól i pieprz 

Przygotowanie

Rozgrzanie 1 łyżeczki oliwy w rondelku na średnim ogniu, smażenie przez 3 minuty czosnku. Posiekanie cebuli i starcie imbiru, które razem z chilli smażymy aż do zmięknięcia. Dodanie mleka kokosowego i gotowanie na średnim ogniu do zgęstnienia przez ok.10 minut. 

Rozgrzanie dużej żeliwnej patelni, doprawienie łososia solą i pieprzem, skropienie patelni oliwą z oliwek, obsmażanie łososia po 4 minuty z każdej strony. 

Podanie łososia z ciepłym pikantnym sosem z mleka kokosowego, posypanie chilli i kolendrą.