Składniki
- 4 kawałki łososia
- 2 ząbki czosnku
- ½ małej cebuli
- Imbir ok. 2cm
- 1 łyżeczka płatków chilli
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- Oliwa
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Rozgrzanie 1 łyżeczki oliwy w rondelku na średnim ogniu, smażenie przez 3 minuty czosnku. Posiekanie cebuli i starcie imbiru, które razem z chilli smażymy aż do zmięknięcia. Dodanie mleka kokosowego i gotowanie na średnim ogniu do zgęstnienia przez ok.10 minut.
Rozgrzanie dużej żeliwnej patelni, doprawienie łososia solą i pieprzem, skropienie patelni oliwą z oliwek, obsmażanie łososia po 4 minuty z każdej strony.
Podanie łososia z ciepłym pikantnym sosem z mleka kokosowego, posypanie chilli i kolendrą.